Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

A légvár története

Ebben a cikkünkben egy kis érdekességről írunk. Hogyan is jött a légvár ötlete? Melyik cég foglalkozott elsőként légvárbérléssel?

Az első felfújható szerkezetekkel 1959-ben kezdett kísérletezni a louisanai John Scurlock. Egy állami pályázatra kezdett el kifejleszteni egy olyan felfújható szerkezetet, amivel nagyobb sík területeket lehetett lefedni, pl egy úszómedencét, vagy teniszpályát. Arra lett figyelmes, hogy a gyerekei szívesen ugrálnak a kísérleti felfújt szerkezeten. Innen jött az ötlete, hogy ebből egy üzletágat lehetne létrehozni, és még a gyerekek is jól szórakoznak.

Később Scurlock úttörője lett a felfújható dómoknak, sátraknak, tábláknak, de a legnagyobb találmánya egy biztonsági légpárna volt. Amit a tűzoltók és különböző mentőalakulatok használnak a magas épületekből kiugró emberek elkapására.

A felesége, Frances hozta létre az első légvárbérléssel foglalkozó céget 1966-ban New Orleans-ban.

Első bérelhető termékük a Space Pillow (Űrpárna) nevet viselte és a gyerekeket célozták meg vele; olyan eseményekre adták bérbe, mint iskolai rendezvények, vállalati piknikek-rendezvények.

A Space Pillow még nem sokban hasonlított a mai modern légvárakhoz.

Nem volt:

  • teteje
  • sem oldalai
  • gyakorlatilag egy nagy felfújható paplan volt.

1967-ben egy felfújható tető került rá, így már biztonságosabb lett, viszont 2 ventillátor kellett az üzemeltetéséhez, és nyáron nagyon felforrósodott az üvegházhatás miatt.

1974-ben, hogy megoldják a forróság problémáját egy új termékvonalat vezettek be Jupiter Jump (Jupiter Ugrás) néven. Gyakorlatilag ez volt az első igazi, modern légvár. Felfújható oszlopai voltak, amik hálóval voltak összekötve, így szabadon tudott közöttük áramlani a levegő. Emellett biztonságos is volt, hiszen 3 oldalról zárt volt.

Fiuk, Frank Scurlock, aki létrehozta az első zárt térben használható felfújható játékparkot, amit a Fun Factory (vidámság-gyár) néven mutatott be 1986-ban Hálaadáskor a lousianai Metairie-ben.

Egy évre rá, 1987-ben egy második ilyen beltéri egységet is beüzemeltek a Tennessee-i Memphisben, ennek a Fun Plex (Örömplexum) nevet adták. A ’90-es évek elején Frank bemutatta a világ első felfújható vízicsúszdáját, amit Aqua Tunnel-nek (Vízialagút) nevezett el.

A Space Walk volt az első cég, akik felfújható tárgyakat mutattak be az IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions – Vidámparkok és Attrakciók Nemzetközi Szövetsége)) kiállításon és az American Rental Association-nál (Amerikai Bérbeadók Szövetsége).

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..