Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

Különleges légvárak: Felfújható mobillakás

Alex Schweder amerikai művész valósította meg ezt a furcsa szerkezetet, mely a légvárak ötletére épül. A művész 10 napot töltött a parányi felfújható apartmanban, közvetlenül a híres Philip Johnson tervezte Glass House (Üvegház) szomszédságában. Az átmeneti kiállítás a Próbaterem nevet kapta és 7 méteres magasságba volt emelve. Egy hidraulikus emelő tartotta a magasban, az áramellátást pedig a szomszédos Brick House-ból (Téglaház) nyerték. A mobil műalkotás egy teherautó, egy hidraulikus emelő és egy arra felállított légvár-lakásból áll. Az alkotója „építészeti performansz”-ként hivatkozik rá.

Schweder először egy bérelhető hotelszobának álmodta meg a felfújható eszközt, amit egy Denveri kiállításra telepített. A Glass House az első bemutatója a légvár-szobának Denveren kívül.
A művész úgy írta le a projektet, mint egy kísérletet, ahol a látogató megfigyelheti a környezetet egy új szemszögből és megismerkedhet azzal az ötlettel, hogy milyen lenne egy átlátszó világban élni, ahol folyamatosan a környezetünk szeme előtt vagyunk.

Míg Schweder ezt megelőző alkotásai a közönség bevonását, sokszor a fizikai jelenlétüket igényelték, rendhagyó módon ebben a légvár-motelben csak egymaga lakott 10 napig. A művész ez idő alatt Johnson privát könyvtárát használta fel, hogy megírja kéziratát az „építészeti performanszok” témájában.

A project egy hosszú távú kampány része, amelyet a Glass House igazgatója, Henry Urbach álmodott meg. A kampány arra hivatott, hogy a helyszínt egy kulturális központtá alakítsa. Urbach tervei között szerepel, hogy létrehozzon egy kreatív rezidenciát a telken, ezzel egy időben pedig fel akarja újítani Johnson építészeti műremekeit.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..