Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

A légvárak története

Az első felfújható építményt John Scurlock készítette 1959-ben az amerikai Shreveport-ban.
Teniszpályákat szeretett volna befedni, hogy télen is használhatóak legyenek, és miközben az erre alkalmas úgynevezett légtartásos sátoron kísérletezett, megfigyelte, hogy a munkatársai előszeretettel ugrálnak, szórakoznak az eszközön.
Surlock gépészmérnök volt és szerette a fizikát. Úttörő volt a felfújható sátrak, táblák és a légtartásos sátrak fejlesztésében. Mégis, a legnagyobb találmánya az a felfújható párna, amit a tűzoltók és különböző mentőalakulatok használnak, hogy biztonságos érkezést biztosítsanak magas helyekről, vagy épületekről leugróknak.

A sorozatgyártás először New Orleans-ben kezdődött meg, egy bérelt raktárépületben, ahol nyeregalátéteket is varrtak. A felesége, Frances indította el a légvárbérlést 1968-ban. 1976-ban már egy új épületet kellett használniuk a bérelhető eszközök gyártására és bérbeadására.
Az első játék a Space Walk (Űrséta) volt. Ezt kifejezetten gyerekeknek szánt rendezvényekre ajánlották, mint például születésnapi bulik, iskolai rendezvények, illetve különböző céges piknikek.
Az első szériás játék nem hasonlított a mai biztonságos, zárt ugrálóvárakhoz, ugyanis nem voltak oldalai és teteje sem, gyakorlatilag egy nagy, felfújható matrac volt.
1967-ben biztonsági okokból kapott egy felfújható tetőt, ami le is zárta az oldalait, és így már biztonságosabb volt. Két ventillátor kellett a működtetéséhez, viszont rettenetesen meleg volt benne, az üvegházhatás miatt.
1974-ben, hogy megoldják a meleg problémáját, egy új játékkal álltak elő, ezt Jupiter Jump-ra (Jupiter Ugrás) keresztelték. Ez a légvár már felfújható oszlopokkal rendelkezett, amik között háló volt kifeszítve, így egyszerre oldották meg a biztonság és levegő mozgásának problémáját.

Később John fia, Frank Scurlock kibővítette a kölcsönző szolgáltatást az egész Egyesült Államok területére Space Walk (Űrséta) és Inflatable Zoo (Felfújható Állatkert) márkanevek alatt.
Ezen kívül Frank találta fel és valósította meg az első beltéri felfújható élményparkot, amit Fun Factory-nak (Örömgyár) nevezett el. Az eszközt 1986-ban Hálaadás napján mutatta be a nyilvánosságnak a Louisiana-i Metairie-ben.
A második ilyen felfújható játszóház Tennessee-ben nyílt 1987-ben.
A 90-es évek elején Frank megnyitotta az első, a nagyközönség számára is elérhető felfújható vízi csúszdát, ami az Aqua Tunnel (Vízi Alagút) nevet kapta.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..