Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

Miért fontos a légvárak, felfújható játékok műszaki vizsgáztatása?

Különösen fontosnak tartjuk, hogy a piacon megbízható, a gyermekek és használók biztonságát mindenek elé helyező és azt szem előtt tartó szolgáltató cégként váljunk ismertté országszerte, határokon innen és túl.
A 7/2007. (I.22.) GKM rendelet a mutatványos berendezések biztonságosságáról a légvárakat a III. biztonsági kategóriába sorolja, ennek megfelelően vizsgáztatását háromévente teszi kötelezővé az üzemeltetőnek.

Az üzemeltető a berendezés üzemeltetését akkor kezdheti meg, ha rendelkezik hatályos megfelelőségi tanúsítvánnyal. A vizsga meglétét igazoló TÜV tanúsítványt az üzemeltető köteles a helyszínen tartani, a használók által jól látható módon elhelyezni.

A hatályos jogszabály alapján a mutatványos berendezés üzemeltetője részére közterület-használati engedély is csak hatályos megfelelőségi tanúsítvány alapján adható ki.

Elemezzük pontosan ezeket a szabályokat. Kinek és mit is jelent pontosan? A légvár tulajdonosát, üzemeltetőjét kötelezi arra, hogy háromévente műszaki szakértő jelenlétében az eszközt felállítsa, bemutassa, és működtesse.

De mit is vizsgál a műszaki szakértő pontosan?
Megnézi, hogy a játék felállítása, rögzítési pontjai, statikai elhelyezkedése alkalmas-e a használók biztonságának folyamatos fenntartására. Előírja, hogy a játék bejáratánál mekkora, hány darab, és milyen matracot KELL használni a játék használata során. Ez azért nagyon fontos, mert a játékba be, illetve abból kifelé szaladó gyermek-felnőtt gyakran nagy lendülettel érkezik meg, ami fokozza a megbotlás esélyét. Ha nincs megfelelő matrac a játék be- és kijáratánál, a használó nagyobb eséllyel eshet ki a légvárból, ezzel lehetőséget biztosítva a balesetekre.

A műszaki ellenőr megvizsgálja a befúvó motort, annak elektromos áramellátását, a motor megfelelő műszaki állapotát. A műszaki ellenőr ezen kívül oktatást is tart az üzemeltetők számára arról, milyen szabályokat kell betartani a játék használatánál (pl. minden rögzítő fül rögzítése, megfelelő létszámú, súlyú használó, stb.).

Mit jelent ez a hatóságoknak?
Közterület-használati engedély csak és kizárólag megfelelő tanúsítvány alapján adható ki. A települési önkormányzatnak minden közterület-használati engedély kiadása előtt kötelessége ellenőrizni, hogy az üzemeltető rendelkezik-e a felállítandó játékra vonatkozóan érvényes TÜV vizsgával. A vizsga meglétének vizsgálata akkor is melegen ajánlott, ha egy önkormányzat bérel légvárat, játékot. Mint azt már korábban is írtuk, a rendezvény szervezőjének is érdemes arról tájékozódnia, hogy az ismerősök által jó szándékból ingyen felajánlott légvár vagy játék rendelkezik-e érvényes műszaki vizsgával. A magántulajdonban lévő légvárak többségének tulajdonosa általában nem fordít pénzt és energiát az eszköz folyamatos karbantartására, jogszabálynak megfelelő műszaki vizsga megszerzésére, naprakészen tartására.

légvár rögzítése

Egy rosszul rögzített légvár komoly katasztrófát okozhat

Ez pedig azért okozhat problémát, mert hiányzik a játék biztonságos üzemeltetéséhez szükséges átvizsgálás, így a játék műszaki állapota, üzemeltetésének körülményei veszélyeztethetik a használó(ka)t.

Sajnos gyakran látni felügyelet nélkül hagyott légvárat egy-egy rendezvényen, ahol senki nem figyeli a használók létszámát, súlyhatárát, az eszköz folyamatos zökkenőmentes működését. Mindenki csak jön-megy, szaladgál, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki összevissza használja az eszközt.

Tanácsom: SOHA NE HAGYJUK FELÜGYELET NÉLKÜL HASZNÁLNI A LÉGVÁRAT!
A szülők soha ne engedjék gyermeküket olyan légvárat használni, ahol semmiféle felügyelet, vagy ellenőrzés nincs.

Miért? A műszaki vizsga alkalmával a játékról a műszaki ellenőr megállapítja, hány személy, milyen súlyúak használhatják egyszerre az eszközt, és ezt rögzíti az üzemeltetési naplóban.
Ha egy légvárat túl sokan használnak egyszerre, esetleg túl nagy súllyal használnak – a légvár statikailag instabillá válhat, ami balesetekhez vezethet. Ráadásul, ha a légvárat nem a megfelelő korosztályú, és / vagy súlyú személy használja, hanem összevissza mindenki – azzal a használók egymást is veszélyeztetik.

Fontos rögzíteni, hogy bár a légvárak, felfújt játékok biztonságos üzemeltetéséért az üzemeltető első körben a felelős, rendezvényszervezőként, esetleg hatóságként senkinek nem hiányzik olyan eset, amelyben a nem kellő körültekintés miatt kerül egy használó veszélybe, esetleg történik bármi baj. A légvárak, játékok felállításánál, bérleténél legyenek sokkal elővigyázatosabbak, körültekintőbbek, mert tudják: Jobb félni, mint megijedni!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..