Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

Ugrálóvár felnőtteknek

Már korábban is írtunk róla, hogy az ugrálóvárak nem csak a gyermekeink szórakozása lehet.
A Numen/For Use Horvát-Osztrák design társulat építette meg ezt a különleges ugrálóvárat.

Volt egy időszak, amikor a trambulinok jelentették az ugrálózás csúcsát, aztán szépen lassan az ugrálóvárak is utat törtek maguknak. A Numen/For Use viszont visszatért a klasszikus hálós megoldáshoz, amit ötvöztek egy ugrálóvárral.
A furcsa eszköz kívülről leginkább egy modern cirkuszi sátor és hasonló anyagból épül fel, mint a mi Zoomania ugrálónk, a belsejében pedig hálók vannak behúzva keresztül-kasul, amiken lehet ugrálni, esni-kelni, mászni, vagy csak heverészni. A hálók fa tányérokkal vannak összekapcsolva, amikkel lehet szabályozni a hálók feszességét is, de stabilan is tartják a hálókat.

A felnőtt ugrálóvár 9x6x6m-es kiterjedésű, és 2013-ban Japánban, Yokohama város partján állították fel, amiről videó is készült.

Különböző méretű embert hívtak meg, hogy kíséreljenek meg átkelni a hálótengeren.
„Azt találtuk ki, hogy tegyünk több rétegnyi hálót, így alulról nézve olyan, mintha mindenki különböző magasságokban lebegne” magyarázta az ugráló kialakítását Christoph Katzler, a Numen társalapítója. „Úgy gondoltuk, hogy úgy nézhet ki, mintha repülnének a levegőben.”

numen_for_use_ugralovar_felnotteknek_legvarsziget

Balra felállítva a parton, jobbra pedig egy épületben kifeszítve a hálók

A hálók hasonlóan működnek, mint egy függőágy: csavarodnak, nyúlnak, attól függően, hogy merre ugrál, ül vagy áll rajta a személy.
Habár egyszerűnek tűnik, mégsem csak annyiból áll, hogy behúzunk egy-két hálót és kifeszítjük őket. Katzler állítása szerint mérnökökkel dolgoztak együtt, hogy kiszámítsák, hogyan reagál a háló, és modelleket készítettek, hogy vizsgálják a hálók teherbírását, feszességét. „Mi nem vagyunk számítógép zsenik”- mondja. „Úgy tűnhet, hogy az egész számítógéppel generált, pedig valós teszteken és modelleken alapul.” A betévedő kalandorok mindig meglepődnek, hogy mennyire nehézkes mozogni a hálókon. „Mindenki esett-kelt”- emlékszik vissza Katzler. „Mi meg nem értettük, azt hittük részegek.” Mint a legtöbb alkotás ami kikerült a Numen csapatának kezei közül, ez a felfújható ugrálóvár-függőágy is arra született, hogy az embereket kibillentse a megszokott stabilitásukból, nyugalmukból.

A felfújható változat megszületése előtt kísérleteztek egy vasszerkezetek közé feszített hálórendszerrel, ahol a vasszerkezet különböző múzeumok falaihoz volt rögzítve. „Olyan volt, mintha bombázták volna a falakat”- mondja. „Folyamatosan javítgatnunk kellett.”

Katzler szerint a felfújható változatnak további előnyei is vannak. Először is, újrafelhasználható, míg a vasszerkezetet szó szerint le kellett tépni a falról és kidobni. Plusz, így biztonságosabb is. Amikor megkérdezték, hogy valaki sérült-e már meg az egyedi felnőtt ugrálóváruk első felállítása óta, Katzler nevet és azt mondja: „Ez egy egy tipikus Amerikai kérdés.” Ennek ellenére elismeri: „Ha engem kérdeznek, van benne kockázat, persze. De minden annyira puha, hogy nem kell aggódni, ha leesel.”

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..