Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

A katonaság és az ugrálóvárak

A katonaság intézménye nem egy felettébb vidám dolog, legalábbis nem egy olyan közeg, ahol el tudnánk képzelni egy szép, színes ugrálóvárat. És ez rendben is van így, hiszen a katonák sem biztos, hogy szívesen használnák. De akkor mégis hogy függenek össze az ugrálóvárak a katonasággal?

Már a II. Világháború idején is elterjed volt a különböző álcák és félrevezetések használata, amikkel tévútra terelhetik az ellenséges megfigyelőket. Sok féle megoldással előálltak, az ilyen kreatív feladatokra osztott katonák –akik leginkább művészek voltak-, például nagy fatáblákra festettek harckocsikat, jeep-eket, hogy a távoli szemlélődőt becsapják. Aztán voltak sokkal részletesebben kivitelezett félrevezetések is: több jeep-et tanknak álcáztak. Ezt úgy oldották meg, hogy a kis terepjárókra fémvázat hegesztettek és azokat borították be –először- fával, de mivel ez túl nehéznek és ebből kifolyólag nehezen mozdíthatónak bizonyult, az ugrálóváraknál is használatos könnyű, de erős anyagra váltottak át. Ez a módszer elég hatékonynak bizonyult, ugyanis így már könnyen mozdíthatóak voltak (pedig még nem is voltak felfújhatóak, mint a mai ugrálóvárak), és egyszerűen felállíthattak egy nem létező harckocsi hadosztályt, mellyel sikeresen terelték el az ellenség figyelmét.

Azóta persze sokat fejlődött az álcázás területe is minden mással egyetemben. Manapság már nem elég egy táblára festett tank, mikor már a legolcsóbb telefonban is HD kamera van, nem is beszélve a megfigyelésekre használt pilóta nélküli drónokról. Éppen ezért az oroszok egy komplett felfújható hadsereget gyártattak, egy valamikor hőlégballonok gyártásával foglalkozó üzemmel. Mivel nem kellenek a belső fémszerkezetek, ezért az egész hadosztály összehajtható, és zsákokban könnyedén a kívánt helyre szállítható, majd ott felállítható, csakúgy, mint például a mi Óriás csúszdánk esetében. A felfújható modellek rendkívül élethűek, ha valós terepen, erdőben vannak felállítva, esetleg egy kis álcahálóval megfűszerezve, drón legyen a talpán, aki megmondja a különbséget a valós és a felfújható tank között.
Ráadásul nem hagyományos, az ugrálóváraknál használt alapanyagból készülnek, ugyanis ezek speciálisan elkészített anyagok: becsapják a radarokat és a hőérzékelő szenzorokat is.

Az alábbi videón látható, hogyan állítanak fel egy pár járművet, illetve azt is demonstrálják, hogy mennyire egyszerűen mozgathatóak:

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..