Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

Adventi hagyományőrzés népi fajátékokkal

Hagyományőrző népi fajátékainkat nagyon sokan ismerik már. Ezekkel a játékokkal elsősorban olyan rendezvényeken veszünk részt , amelyeknél fontosnak tartják a hagyományőrzést, a népi kultúra értékeinek közvetítését. Célja, hogy visszaidézze, és interaktív módon a mai kor embere számára is élvezetessé tegye a régi korok szokásait.

Azon dolgozunk, hogy ezek az ügyességi és logikai játékok ne merüljenek feledésbe. A gyerekeknek nagy élményt nyújt kipróbálni ezeket a fából készült hagyományőrző játékokat.

A népi fajátékok csomagunk többféle játékból áll. A legnagyobb eleme a négykosaras körhinta, de megtalálható még a csigafuttató, szekér- és huszárverseny, a karikadobó, lapjáró, szekérhúzás, erőpróba, malom, gólyaláb, sajtlabirintus. Egyre népszerűbbek ezek a játékok köszönhetően az igényes, minőségi megmunkálásuknak és hogy sok mai játéktól eltérően itt valóban kell használnunk az erőnket és/vagy az ügyességünket.

Mivel sajnos az időjárás már nem kedvez ezeknek a nagyszerű játékoknak, ezért pár évvel ezelőtt csináltunk egy karácsonyi kis csomagot. Az Adventi népifajátékok között megtalálható a hinta rénszarvas, az adventi dobálós és a mikulás-labirintus.

A színes fajátékok azonnal el szokták nyerni a gyerekek érdeklődését és játékosabbá teszik az adventi időszakot. A hagyományainkban őseink tetteit éljük meg: örömüket, bánatukat és hitüket. Ezért fontos, hogy hagyományaink az olyan jeles napokon is részesei legyenek az ünnepnek, mint a karácsony és az azt megelőző időszak. Gondoljunk csak a betlehemezésre, ez a fajta népi színház, mely a szimbólumok nyelvén és eszközeivel hat. Sajnos már alig-alig lelhető fel a falvakban és városokban. Pedig a betlehemezés ritka nemzeti örökségünk, ezért  különös figyelmet érdemel.

A játék kellékét: az istállót, vagy a kis templom alakú ládikát a benne berendezett jelenettel Betlehemnek nevezik. Ezt a kis istállót vagy templomot veszik körül az élő szereplők: főként a pásztorok és az angyalok, hogy eljátsszák a kisded meglátogatását, köszöntését és megajándékozását. A mai rohanó világban inkább az ajándék beszerzésről szól az adventi , azaz várakozási időszak.

Bár a betlehemezéshez kellékeink nincsenek, így mi ezekkel a karácsonyi népi játékokkal próbáljuk a gyerekeknél megőrizni régi hagyományainkat.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..