Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

Különleges légvárak: Felfújható robot-hangyász

Sok furcsa, különleges eszközről, szerkezetről írtunk már korábban, amik az ugrálóvárak felfújható kialakításán alapulnak, de talán az összes közül ez a legrendhagyóbb.
Egy San Francisco-i magán kutatóintézet, az Otherlab fejlesztette ki ezt a majd’ 5 méteres sétáló elefánt-hangyász izét.

A projekt kifejlesztése során a kutatók szoros együttműködésben voltak a Meka Robotics-szal és a Stanfordi egyetemmel, de kaptak némi támogatást, a DARPA Maximum mobility programjától is, mely gyakorlatilag egy katonai szervezet, aminek a célja olyan robotok kifejlesztése vagy fejlesztésének támogatása, melyek bevethetőek harci helyzetekben, mint fegyvertelen szállító/támogató egységek. A Meka Robotics pedig egy 2006 óta létező San Francisco-i székhelyű vállalat, ami a robotika különböző területeivel foglalkozik.

Az Otherlab mérnökei „pneubot”-oknak nevezték el a felfújható külsővel rendelkező robotjaikat, amelyek ízületeit hidraulika mozgatja.
A felfújható robot-hangyász az eredeti tervek szerint elefántnak készült.
A fejlesztése során azonban egyre jobban kezdett torzulni, és mindinkább hasonlítani kezdett egy mutáns csótány-hangyászra, innen is kapta a végleges nevét: Ant-roach (hangyász-csótány).
A kék „szörny” izmai textil alapú hajtóművek, amelyek felfújt állapotban válnak működőképessé.
A totyogó ugrálóvár hasán rengeteg levegőcsatorna található, ezek segítségével tudnak levegőt be, illetve kipumpálni belőle egy laptopon elvégzett utasítással. Szintén a hasán találhatóak a levegőáramláshoz szükséges szelepek, és némi elektronika is.

Egy felfújható robot használata sok előnnyel jár. Sokkal olcsóbb a testet elkészíteni, mivel levegővel kell megtölteni, mint egy ugrálóvárat, és pont ezért úszni is képes a hangyász-csótány. Ezen kívül kimagaslóan jó a súly-teherbírás aránya, hiszen alig 30 kg az egész szerkezet, mégis 450kg-al terhelhető gond nélkül.
Hátrányként említhetjük, hogy amíg hasonló anyaggal dolgoznak, mint amiből a légvárak és az ugrálóvárak is készülnek, addig egy élesebb kő, vagy egy hegyes tárgy könnyen mozgásképtelenné tudja tenni a robotot.

Az egyik tesztelési fázist videón is megörökítették, érdekes és vicces látvány, ahogy a kezdetleges szerkezet mozog:

Az Otherlab csapata a hangyászon kívül csinált még egy felfújható robotkart és –kezet is. Természetesen ezek is hajlékony ízületekkel lettek ellátva (melyek szintén felfújhatóak) ahol valódi ízületeket találnánk: a könyöknél, csuklónál, és az 5 ujj mindegyikénél. Ráadásul a kezet egy nagyon puha, gumis anyaggal vonták be, hogy törékeny dolgokat is fel tudjon emelni anélkül, hogy összetörné őket, vagy akár sérülést okozna rajtuk.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..