Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

Rendezvényszervezés: Hagyományőrzés

Kosaras körhinta

A retro elég népszerű mostanában.
Gondoljunk csak a Matyó-mintára, vagy a Túrórudira.
Újra aranykorukat élik a retro szemüvegek, a 60-70-es évek stílusában készült bútorok.

Pontosan ezért érdemes a rendezvényünket a régi hagyományok vonalán szervezni, mivel sok embert érhetünk így el.
Az idősebbeket azért, mert még emlékeznek rá, fiataloknak meg egy kis ízelítő a múltból.

Mostanában sok rendezvényt szerveznek a régi hagyományok témakörében, többek között különböző népzenei-néptáncfesztiválokat, vagy helyi jellegzetességeket, hagyományokat bemutató fesztiválokat.
De valahogy mégis kevesen gondolnak a játékokra.
Elég nagy baj, hiszen kifejezetten népszerűek a népi fajátékok!

A népi fajátékok könnyedén beilleszthetők olyan programokba, rendezvényekbe, ahol elsődlegesen a hagyományok, a népi kultúra értékei, elemei állnak a középpontban.

Kosaras hinta

A kosaras körhinta felejthetetlen szórakozást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt

A népi fajátékoknak rengeteg előnye van.
Többek között az, hogy a gyermek és a szülő együtt tud játszani, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a felnőttek egyedül is szívesen használják őket.
Ezek általában olyan aktív együttműködésre késztető játékok, amelyek konstruktívak, elgondolkodtatók, egy kis elmélyülésre, nosztalgiázásra is alkalmasak. Gyakran a nagymamák-nagypapák játszanak az unokáikkal, és mivel ezek a játékok nekik jó eséllyel gyerekkori emlékek, sokkal érthetőbb és valóságosabb nekik, mint mondjuk bármelyik modern eszköz egy vidámparkból.
A szülők is szívesebben jönnek oda, és játszanak közösen a gyerekekkel.
A gyerekek saját erőből és ügyességből mozgatják, használják az eszközt, így ügyességüket is fejlesztik, nem beszélve a mozgás előnyeiről a számítógép előtt való tespedés ellenében.

Megismerik eleink játékait, és egy kis ízelítőt kapnak az elektronikai játékoktól mentes korból, megtapasztalják a természet közeliségét. Hisz ne felejtsük el, ezek a játékok meleg fából lettek kifaragva-összeillesztve, a rideg fémből és műanyagból préselt modern társaikkal ellentétben.

A karikadobó régi hagyomány itthon

Az elején furcsának tűnhetnek ezek a játékok, de szinte kivétel nélkül megszereti mindenki a természetes játékokkal való szórakozást.
Megtapasztalják, hogy nem csak a számítógépek és a mobiltelefonok, elektronikus kütyük lehetnek szórakoztatóak.
Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek sokkal fogékonyabbak a játékok által, nekik sokkal egyszerűbb átadni a hagyományokat, régmúlt időket így, mintha rájuk erőltetnénk egy unalmas fesztivált, vagy előadást.
Így könnyebben fog érdekelődni a népi kultúra, népzene, néptánc felé is, sőt, olyan esetről is tudok, amikor a gyerkőc emiatt kezdett el néptáncot tanulni hobbiként.

A hagyományőrzés fontos és jó dolog, de kicsit szórakoztatóbbá tehetjük nem csak gyermekeink, de magunk részére is, ha gondoskodunk a megfelelő játékok jelenlétéről.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..