Telefonszám: +36-70-314-4958 vagy +36-70-310-1201. Email: info@humaninnov.hu

Rendezvényszervezés: Olcsó-e az olcsó légvár?

Rendezvényszervezés: Olcsó-e az olcsó légvár?

Egy rendezvény megszervezésénél (is) nagyon fontos szempont a költségvetés, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a szórakoztató és kiszolgáló egységeket mennyiért és honnan béreljük.
De vajon itt is igaz az általános megállapítás, miszerint olcsó húsnak híg a leve?

Szerintem igen, de vizsgáljuk meg a tényeket!
Kevesen tudják, de minden légvárnak érvényes és hatályos TÜV vizsgával kell rendelkeznie, amit ráadásul háromévente kötelező megújítani.
Ilyenkor átvizsgálják az eszköz biztonságát, működtetésének biztonsági szabályairól az üzemeltetőt oktatják. Ellenőrzik a rögzítéseket, a varrásokat, a megfelelő számú és vastagságú matracot, a védőhálók épségét.
A gyerekek biztonsága érdekében szigorú szabályok szerint kell telepíteni és felügyelni a légvárat.
Ha szervezünk egy rendezvényt, akkor a rendezvényen történtekért mi felelünk, vagyis ha bármilyen baleset történik, minket vonnak felelősségre.

Leeresztett légvár

Egy vékony anyagból készített, vagy nem szakszerűen üzemeltetett légvár könnyen kilyukadhat.

Tegyük fel, hogy az önkormányzat, a művelődési ház vagy bárki az ismeretségi körben vásárolt egy légvárat, amit ingyen odaad. Olcsó lesz ez nekünk?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a magántulajdonban lévő légvárakkal kapcsolatosan gyakran nem tartják be a szabályokat. TÜV vizsgával szinte sosem rendelkeznek, és általában kisebbek is ezek eszközök, amiknek a szabályszerű telepítésére a tulajdonos nem figyel, gyakran csak odaadja a légvárat a rendezvény szervezőjének, és nem hívja fel a figyelmet a biztonságos üzemeltetés feltételeire.
Ez pedig felelőtlenség a gyerekekkel szemben.

Az eszköz üzemeltetőjének minden esetben tájékoztatnia kell a használókat arról, hogy egyszerre hány gyermek milyen súlyhatárral használhatja az eszközt. Ezek a tájékoztatások általában az ingyen kapott eszközök mellől hiányoznak, ahogyan a kezelő-felügyelő személyzet is.
Arról nem is beszélve, hogyha minden évben, vagy évente több alkalommal ugyanazt a kisméretű ugrálóvárat tesszük ki a gyermekeknek,  halálra unják azt.
Ha pénzért bérelünk légvárat profi légvárszolgáltatótól, akkor a TÜV vizsga érvényességét, a szabályok betartását és a szakszerű üzemeltetést a bérbeadó garantálja.
Amennyiben a fenti feltételeket nem tudják biztosítani, abban az esetben nem érdemes onnan bérelni, hiszen súlyos következményei lehetnek.

Sorbanállás az ugrálóvár előtt

Ha túl kicsi az ugrálóvár, könnyen lehet kínzó sorban állás a vége

Még egy fontos kérdés, amivel nem árt tisztában lenni a légvár bérlés előtt, hogy hány főt szeretnék szórakoztatni.
Ugyanis az ingyenes, vagy olcsó légvárak általában csak kevés, és nagyon kis súlyú gyermekek által használhatóak egyszerre.

Többnyire 20-25 kg-os gyerekekre vannak méretezve, és egyszerre maximum 4-5 gyermek használhatja. Ezért szinte kizárólag olyan családi rendezvényekre alkalmasak, ahol 10 gyermeknél több nincs jelen. Szintén szűkíti a felhasználhatóságot, hogy az alacsony súlyhatár miatt csak az óvodás korosztály számára alkalmas. Élvezni is kizárólag csak ők fogják, mivel nagyon kicsi az eszköz, és egy magasabb gyermek már nem is fér el benne kényelmesen, így a játék sem lesz önfeledt.

Nem érdemes tehát ilyen olcsó légvárat bérelni olyan rendezvényre, ahol 10-100 vagy akár 200 gyermek van, mert eltűnik a játék élvezeti értéke.
Nyilvános rendezvényekre pedig egyenesen szervezői hiba ilyen légvárat bérelni!
Ahol nagyon sok gyermek várható – akár 2-300 fő, vagy ennél is több – ott érdemes több eszközt választani, mivel az a cél, hogy egyszerre többen tudjanak játszani, és ne legyen túl hosszú a várakozási idő. Érdemes arra is tekintettel választani, hogy milyen korosztályt célzunk meg.

Ha a gyermekek többféle korosztálya várható nagyobb létszámban, akkor a csak kisebbeknek való ugrálóvárakból és a nagyobbak által is használható légvárakból is érdemes beszereznünk egyet-egyet.
Ha valaki olyan játékokat bérel nyilvános rendezvényre, amit a gyerekek nem tudnak élvezni, vagy használni annak az olcsó légvár bérlés valójában igen drága lesz.
Vagy, ha úgy tetszik: drágább lesz a leves, mint a hús.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..